Myanmar’ı vuran 7,7’lik sarsıntının akabinde Güneydoğu Asya’nın fakir ülkesine yardım yağıyor. Savaş gemileri ve uçaklarla bölgeye çok sayıda yardım gereci ve işçi taşınırken, yardımlara Myanmar’ın hudut komşuları Hindistan, Çin ve Tayland öncülük ediyor.
Ancak sarsıntıda havaalanı, otoyollar ve köprüler de dahil olmak üzere kritik altyapıların ziyan görmesi yardım faaliyetlerini yavaşlatıyor.
Ölü sayısı 1600’e ulaştı
2021 yılında darbe ile denetimi ele geçiren Myanmar’daki askeri idare, en az 1644 kişinin öldüğünü, 3 bin 400 kişinin de yaralandığını duyurdu. Aktif tıbbi müdahale için tüm askeri ve sivil hastaneler ile sıhhat çalışanlarının koordineli ve verimli bir formda birlikte çalışması davetinde bulunuldu.
Ölü sayısı 10 bini aşabilir
ABD Jeoloji Servisi’nin varsayımlarına nazaran Myanmar’daki meyyit sayısının 10 bini aşabileceği düşünülüyor.
Komşu Tayland’ı da sarsan zelzele, ülkedeki bir gökdeleni yıkarken 17 kişinin vefatına yol açtı. En az 78 kişi de enkaz altında kaldı.
‘Yardımlar yetersiz, kurtarma vazifelisi yok’
Eski ismi Bruma olan Myanmar’daki sarsıntı iç çatışmaların arttığı, askeri cuntanın karar sürdüğü bir devirde yaşandı. 2021’den bu yana devam eden çatışmalar, tarıma dayalı ülke iktisadını olumsuz etkiledi, 3,5 milyondan fazla insanı yerinden etti.
Depremle birlikte askeri cunta, iki hafta boyunca cunta aykırısı tüm saldırgan askeri aksiyonların durdurulacağını NUG, direniş güçleri, müttefik örgütler ve sivil toplum kümeleriyle birlikte kurtarma operasyonlarının yürütüleceğini duyurdu.
Öte yandan Myanmar halkı hükümet yardımının yetersiz olduğunu ve insanların kendi başlarının dermanına bakmak zorunda kaldığını söylüyor. Sagaing kasabasından Han Zin, bölgede birçok binanın yerle bir olduğunu, zelzeleden bu yana bölgede elektrik olmadığını ve içme suyunun da tükendiğini aktardı.
Enkazlara müdahale eden arama kurtarma takımları, bölgedeki çalışmaların kâfi ekipmana sahip olmayan küçük, kendi kendine örgütlenmiş mahallî kümeler tarafından yürütüldüğünü söyledi. Mandalay’da enkaz altında sıkışan çok sayıda insanın lakin ağır makineler ve insani yardım vazifelisi ile çıkarılabileceği de belirtiliyor.
Komşular yardıma koştu
Komşular Myanmar halkına yardıma koşarken, yardımlara Hindistan, Çin ve Tayland ile Malezya, Singapur ve Rusya öncülük etti.
Hindistan’dan kalkan askeri uçaklar Myanmar’a çok sayıda uçuş gerçekleştirerek yardım materyali ve arama kurtarma çalışanı taşıdı. Hindistan ordusunun Mandalay’da bir sahra hastanesi kurulmasına yardım edeceği ve materyal taşıyan iki donanma gemisinin de Myanmar’a gerçek yola çıktığı öğrenildi.
Çin ise güneybatısındaki Yunnan eyaletinden kara yoluyla gelen bir takım de dahil olmak üzere çok sayıda Çinli kurtarma grubunun bölgeye ulaştığını açıkladı.
Myanmar devlet medyası, Singapur’dan gelen 78 kişilik bir takımın kurtarma köpekleriyle birlikte Mandalay’da faaliyet gösterdiğini bildirdi.